Donderdag 13 juni, jl. vond het jaarcongres van Alles is Gezondheid plaats in Eindhoven. Een dag vol presentaties, workshops en inzichten in verschillende onderwerpen binnen de gezondheidszorg.
De organisatie werd verzorgd door het gelijknamige netwerk: “Alles is Gezondheid”. Het is een maatschappelijk netwerk van ruim drieduizend aangesloten organisaties die samen werken aan een vitaler Nederland.
De ruim drieduizend betrokken organisaties hebben inmiddels 350 beloftes (pledges) getekend en het netwerk telt 15 regionale netwerken die samen werken aan gezondheid. Daarnaast bundelen organisaties hun krachten in thematische allianties, zoals de alliantie “Gezondheid en Geletterdheid” (Over Alles is Gezondheid, n.d.)
Het congres
Donderdagochtend ben ik in de auto gestapt en op weg gegaan naar Strijp – S, in het altijd mooie Eindhoven. Daar werd de dag begonnen met de keynote ‘Landscapes of the future’, door social designer Daan Roosegaarde.
Hij sprak over verschillende projecten die helpen de wereld schoner en gezonder te maken, zoals een toren die smog filtert, een manier om ruimte-afval op te ruimen en een duurzame manier om de afsluitdijk te verlichten (https://www.studioroosegaarde.net/)
Daarna was er een selectie aan workshops waaruit gekozen kon worden, met thema’s als: “Positieve gezondheid: hoe gaat verder?”, “een gezonde digitale toekomst” en “gezond door groen”.
Workshop #1: Kleur bekennen – The Art of Disruption
Onderstaande tekening greep mijn aandacht op het congres, waardoor ik besloot naar deze workshop te gaan van Rachelle van der Linden (medeoprichter van de KNAB bank).

Afbeelding 1 – Mind map van de rollen die je aan kunt nemen als organisatie
Gedurende mijn exchange in Finland heb ik geleerd over verschillende rollen die een designer in kan vullen ten opzichte van de eindgebruiker, waaronder facilitator en inspirator en heb ik een essay geschreven over wat ik denk dat de benadering van een designer zou moeten zijn (https://lestermoorman.com/portfolio/user-inspired-design/).
Hierin pleit ik dat de designer de gebruiker van zijn product zodanig goed moet kennen dat hij een bijpassende rol aan kan nemen, afhankelijk van de gewenste betrokkenheid en vaardigheden van de gebruiker.
In haar talk benadrukt Rachelle dat je als bedrijf een identiteit moet hebben: “waarom besta je als bedrijf?”. Vervolgens moet je de rol die jij speelt als bedrijf uitvoeren en uitdragen. Een interessant verschil met je rol als designer, waar je mijns inziens de aanpak aangepast moet worden aan de eindgebruiker, moet de rol van een bedrijf duidelijk en eenduidig zijn.
Workshop #2: De gezonde rekenkamer
In deze workshop, gegeven door Gjilke Keuning (Ucreate) en Mario de Zeeuw (Panton), werd gekeken naar de vraag: “hoe gaan we verdienen aan gezondheid i.p.v. het financieren van ziek zijn?”
Hierbij hebben we in groepen van verschillende zorg-professionals, aan de hand van een canvas (zie afbeelding 2), gekeken naar innovatie bedrijven, hun verdienmodellen, en hoe we die toe zouden kunnen passen in de zorg.

Afbeelding 2 – Canvas #gezonderekenkamer
Afsluiting
Na de workshops, werd de dag afgesloten met smoothies van Jet van Nieuwkerk (24 Kitchen), die in gesprek ging met columnist en psychiater Esther van Venema over gezond leen. Staatssecretaris Paul Blokhuis was helaas verhinderd voor dit onderdeel.
Al met al een mooie, inspirerende, dag met goede workshops en sprekers. De datum voor het volgende jaarcongres is nog niet bekend, maar in oktober is er wel een conferentie over taal en gezondheid en is er een Webinar over innovatie in de zorg. Voor meer info, check: http://www.allesisgezondheid.nl
Bronvermelding
Over Alles is Gezondheid (n.d.). Geraadpleegd op 15 Juli 2019, van https://www.allesisgezondheid.nl/over-aig/