In het kort
Mijn naam is Lester Moorman, begin 2017 afgestudeerd in Industrial Design aan de Technische Universiteit Eindhoven.
Gedurende mijn studie heb ik mij gericht op innovaties richting de gezondheidszorg, gedragspsychologie en mensgericht ontwerpen. Mijn Curriculum Vitae kunt u hier downloaden.
resumé
2017 - Heden Software testing consultant Alten/BDR Thermea
2014-2017 Master Industrial Design Technische Universiteit Eindhoven
2015 Collaborative & Industrial Design Aalto University, Helsinki
2013-2014 Technamics / R&D Engineer
2007-2012 Bachelor Industrial Design Hogeschool Windesheim
Educatie tijdlijn
Bachelor Industrial Design
Ik heb mijn Bachelor Industrial Design gevolgd aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Daar leerde ik een breed scale aan vaardigheden, zoals schetsen, SolidWorks, ergonomie, esthetiek, design geschiedenis, productietechnieken, etc. Ik studeerde hier af in 2012.
Na mijn bachelor ben ik gaan werken, maar na een tijdje kreeg ik het gevoel dat ik nog niet uitgeleerd was voor de carrière die ik voor ogen heb. Om me verder te kunnen ontwikkelen, heb ik me toen aangemeld voor de Master Industrial Design aan de Technische Universiteit Eindhoven (Tu/e).
Master Industrial design
Om toegelaten te worden aan de opleiding in Eindhoven moest ik, naast de vakken en behaalde cijfers van de bachelor, een document opstellen met hoe ik tegen design aankijk, mijn huidige en gewenste identiteit als designer en hoe ik daar denk te kunnen komen gedurende de opleiding: een personal development plan (PDP). Dat was een openbaring voor me en, met mijn achtergrond met bijbanen in de thuiszorg, kwam ik tot het volgende:
Mijn visie op design en de maatschappij in de toekomst is dat interactieve producten gebruikt kunnen worden om de toenemende last op de gezondheidszorgsector te verlichten in een vergrijzende samenleving. Ik geloof dat interactieve technologie gedrag kan sturen om mensen gezonder te laten leven, chronisch zieken kan helpen zelf hun ziekte te beheersen en ouderen kan helpen om langer zelfstandig thuis te kunnen wonen.
Met dit in het achterhoofd heb ik mij gespecialiseerd in twee competentiegebieden aan de Tu/e: “User & Society” (US) en “Technology & Realization” (TR).
US gaat over het combineren van een empathische instelling en denkwijze, met de vaardigheden en tools om de gebruiker van je product of dienst te betrekken, begrijpen en de inzichten te illustreren. Ik geloof dat de gebruikersinzichten die hieruit voortkomen in het bijzonder belangrijk zijn in de gezondheidszorg, waar de gebruiker vaak kwetsbaar is. Daarom heb ik me gespecialiseerd in verschillende manieren om de gebruiker te betrekken in het ontwerpproces door een mix van kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksmethoden.
TR gaat over het gebruiken van sensoren en het programmeren ervan. Het stelt me in staat om de prototypes te bouwen van bovengenoemde interactieve producten, en ze te testen met de doelgroep. Ik studeerde af aan de Tu/e in 2017.
Uitwisselingssemester Collaborative & Industrial design
Ik heb een uitwisseling gedaan gedurende mijn eerste jaar aan de Tu/e en heb een semester Collaborative & Industrial Design gestudeerd aan Aalto University in Helsinki, Finland. Finland is een designland in hart en nieren. Door de “gedwongen” opkomst van de kunst en ambachten als kostwinning, door een hongersnood in een overwegend agrarisch land, zijn design grootheden voortgekomen als Alvar Aalto en Tapio Wirkkala en internationaal gerenommeerde bedrijven als Arabia en Iitala.
Scandinavië is daarbij ook de geboorteplaats van participatief of co-operatief design: een benadering tot het betrekken van alle mogelijke stakeholders in het design proces en in het bijzonder eindgebruikers. In mijn semester in Finland heb ik verschillende manieren geleerd om de eindgebruiker te begrijpen en de gebruiker en het gebruik van het product te illustreren. Daarnaast heb verschillende manieren geleerd waarop een designer een gebruiker kan benaderen, met verschillende gradaties van betrokkenheid van de eindgebruiker. Dit semester heb ik volledig gewijd aan de ontwikkeling van de User & Society competentie.