Design & Culture

Design and Culture Coverphoto

Dit vak gaat over de design geschiedenis van Finland. Het gaat over hoe de design industrie is ontstaan en over de omstandigheden in de tijd dat de grote Finse design klassiekers zijn uitgevonden. Dit alles wordt uitgelegd aan de hand van het boek “Finnish Design: a Concise History”, geschreven door professor Pekka Korvenmaa, verbonden aan Aalto University.

Wat hierin opvalt is dat de design industrie in Finland voort is gekomen uit de ambachtensector van Finland, denk hierbij aan houtbewerking, glasblazen, metaalbewerking, etc. Deze sector werd pas groot in Finland nadat de oogsten mislukten en de boeren gedwongen werden een alternatieve bron van inkomsten te vinden. Van hieruit zijn Design grootheden voortgekomen als Alvar Aalto en Tapio Wirkkala en internationaal gerenommeerde bedrijven als Arabia en Iitala.

Verder gebruikten de Finnen designs en patronen om hun nationale identiteit uit te drukken, toen ze onder Russische overheersing stonden en het hun niet toegestaan was om politiek te bedrijven.

De studenten worden beoordeeld op poster een waarin de opdracht was om kritiek te leveren op de huidige staat van Fins design, met oog op het verleden. Daarin hebben we uitgedrukt dat het tegenwoordig lastig kan zijn voor jonge, Finse designers om door te breken omdat ze nog steeds moeten concurreren met Design meesters van het verleden. In dat licht voel het rijke design verleden voor hun meer als een last dan een voorrecht.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s