Social Technology


Cover photo

Dit vak heeft als doel om te verkennen hoe technologische objecten sociale interacties kunnen verbeteren. Het bestaat o.a. uit lezingen over bestaande technologieën en concepten. Daarnaast krijgen de studenten de opdracht om na te denken over hun eigen visie op sociale technologie.  Als eindopdracht moeten de studenten een concept met prototype opleveren dat deze visie belichaamt.

De visie van onze studentengroep is dat sociale technologie een werktuig is om interacties te verbeteren en te initiëren. Het is een manier om sociale contacten te verrijken. In plaats van meer kwantiteit te creëren, zoals het posten op Facebook zonder er veel bij na te denken, geloven wij dat technologie ook de mogelijkheid heeft om gebruikers bewust te maken van hun gedrag en ze te ondersteunen om actief de kwaliteit van hun sociale interacties te verbeteren. Naast verbeterde relaties, kan het bijvoorbeeld ook productiviteit verbeteren, door de verbeterde communicatie tussen collega’s.

Als werkgroep hadden we ons als doel gesteld om een concept te bedenken dat mensen samen laat werken op een speelse wijze en hun sociale interacties verbetert. Het concept dat daar uit gekomen is, heet “Stroomstoot” en is een tool dat gebruikt kan worden in brainstormsessies.

Stroomstoot is een bolvormig object dat licht geeft in een willekeurige kleur, geselecteerd uit 6 kleuren. Het product gaat gepaard met rollenkaarten die de kleuren koppelen aan een bepaalde rol binnen de brainstormsessie, gebaseerd op de “Six Thinking Hats” van Edward de Bono. Als een brainstormsessie vast dreigt te lopen, kan een deelnemer de stroomstoot oppakken, de rol bij de kleur zoeken en zo de brainstorm weer nieuwe impulsen geven. Een voorbeeld van een rol kan bijvoorbeeld zijn om iets tegengestelds te zeggen op de laatst gegeven suggestie.

Zie onderstaande video voor een concept impressie, het project rapport vindt u hier.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s